fbpx

Iloranta

Opastettu metsäkylpy

Opastetulla metsäretkellä liikutaan Ilorannan lähialueilla ja tutustutaan metsän merkitykseen monelta kannalta. Kestävä metsätalous huolehtii siitä, että metsän monimuotoisuus – eläinkannat ja erilaiset kasvi- ja sienilajit sekä uhanalaiset eliölajit säilyvät, vaikka metsä tuottaa.

 

Metsä on ollut hauholaisille tärkeä tulonlähde vuosituhansien ajan. Muinaishämäläiset metsästivät elääkseen. Alueen riista, kuten soopelit, hirvet ja oravat, on ollut monikäyttöistä turkiskauppatavarana, tarvekalujen raaka-aineena tai ruokana.

Hauholla talot sijaitsevat yleensä metsän laidassa, jolloin puun käyttö on ollut helppoa. Hauholaisia on aikoinaan moitittu puun tuhlailevasta käytöstä, mutta metsä kasvaa täällä poikkeuksellisen hyvin. Retkipolun varrella näkee, mitä eri vaiheita uudistamisesta hakkuuseen kuuluu talousmetsän hoitoon.

 

Retkellä kuljetaan vaihtelevassa maastossa, jossa nähdään erilaisten metsän eläinten, lintujen ja kasvien elämää. Lähimetsän sadat linnunpöntöt ovat antaneet suojan niin puukiipijälle kuin varpuspöllöllekin.

Opastetun metsäretken, Metsäkylvyn, hinta on 80 €/hlö. Retken kesto on toiveiden mukaan 1-2 tuntia.

Metsäretken voi kruunata savusaunan löylyillä ja pulahduksella kirkasvetiseen Iso Roineveteen. Saunomisen jälkeen on mukava syödä vielä päivällinen ja jäädä yöpymään Ilorantaan. Saunomisen, majoituksen sekä päivällisen ja aamiaisen hinta yhdistettynä opastettuihin metsäkylpyihin on 65-80 €/hlö.

Luonto houkuttaa pysähtymään ja avaamaan silmät ympärillä olevalle kauneudelle. Miltä kuulostaa, kun kastepisara putoaa lehdeltä maahan? Miltä tuoksuu sammal? Kuten joogassa, luonnossa voi kokea tietoista läsnäoloa, kun mieli tyhjenee ja ajatukset selkeytyvät.

Rauhoittavaa voimaa omaan hyvinvointiin voi hakea myös Ilorannan voimametsästä. Suurin osa alueen metsästä on havumetsää, uhkeaa kuusikkoa ja korkeaa mäntymetsää. Lisäksi alueella on pähkinälehto, koivuja, haapaa sekä metsälehmuksia. Metsässä samoilu rentouttaa ja virkistää kehoa ja mieltä. Luonto houkuttaa pysähtymään ja avaamaan silmät ympärillä olevalle kauneudelle. Voit istahtaa mättäälle, ihailla sammaleisten kivien kauneutta, naavaisia kuusenoksia tai eläinten tekemiä pieniä polkuja. Voit katsella korkeuksiin kohoavia puita ja kuunnella hiljaisuutta. Matkan varrella voit törmätä ajatuksia herättäviin kyltteihin, jotka kehottavat läsnäoloon ja nauttimaan juuri tästä hetkestä kaikilla aisteilla.

Ilorannan rantamäellä on harvinaisia kasveja sekä viikinkiaikainen kylä. Rantamäellä kasvaa paljon jo häviämässä olevia kedon kasveja, kuten mäkitervakkoa, keltamataraa, ketokaunokkia ja kesämaitiaista. Vieressä on viikinkiaikaista elämää esittelevä pieni kylä ja kiviröykkiöalue sekä turvekattoinen kammi ja laavut. Aivan järven rannassa on tervaleppälehto ja lintutorni, joka houkuttaa katselemaan lintujen muuttoa varsinkin keväisin ja syksyisin.

Iloranta on hyvä paikka