fbpx

Iloranta

Metsä ja luonto

Metsän terveysvaikutukset ovat tutkitusti merkittäviä monella tavoin. Metsässä oleskelu laskee verenpainetta jo muutamassa minuutissa ja kohottaa elinvoimaisuuden tunnetta. Stressi laskee metsän tuoksussa ja äänissä, maiseman näkemisessä ja puhtaassa ilmassa.

 

Monimuotoiset metsät ympäröivät vanhaa hämäläistä maatilaa, joka on huolehtinut matkailijoista vuosikymmenien ajan. Mäntymetsät, pähkinälehdot, uhkeat kuusikot ja Syöliön suo ovat oivia paikkoja luonnon tutkimiseen tai vain hiljaisuudesta nauttimiseen.

Suurin osa alueen metsistä on havumetsää, kuusta ja mäntyä. Lehtimetsästä löytyy koivuja, haapoja ja metsälehmuksia. Tervaleppälehto kukoistaa Ilorannan ranta-alueella ja pähkinälehto luontopolun varrella.

 

Luonto houkuttaa pysähtymään ja avaamaan silmät ympärillä olevalle kauneudelle. Miltä kuulostaa, kun kastepisara putoaa lehdeltä maahan? Miltä tuoksuu sammal? Kuten joogassa, luonnossa voi kokea tietoista läsnäoloa, kun mieli tyhjenee ja ajatukset selkeytyvät.

 

Ilorannan lähimetsässä kulkee monia polkuja puhtaan ja maagisen luonnon helmassa. Poluilla pääsee tutustumaan suomalaiseen metsäkulttuuriin eri aikakausina ja näkemään jopa vilauksia metsän asukeista. Retket päättyvät monisatavuotisen männyn suojaan laavulle, jossa voi kruunata retken itse paistetulla tikkupullalla ja nuotiokahvilla.

 

Ilorannan luontopolku kiipeää Mäyränkalliolle, kulkee pitkin Syöliön suon laitaa ja Suontaustan peltotien kautta vanhalle piirileikkipaikalle Kotivuoren kalliolle. Sieltä polku laskeutuu pähkinälehtoon ja päättyy Ilorannan laavulle. Luontopolun pituus on n. 3,5 km vaihtelevassa ja osin vaativassa maastossa. Selvästi merkitylle luontopolulle voi hyvin lähteä myös omatoimisesti tai opastetusti.

Ohjelmat

Opastettu metsäkylpy

Opastetulla metsäretkellä liikutaan Ilorannan lähialueilla ja tutustutaan metsän merkitykseen monelta kannalta. Kestävä metsätalous huolehtii siitä, että metsän monimuotoisuus – eläinkannat ja erilaiset kasvi- ja sienilajit sekä uhanalaiset eliölajit säilyvät, vaikka metsä tuottaa.

 

Metsä on ollut hauholaisille tärkeä tulonlähde vuosituhansien ajan. Muinaishämäläiset metsästivät elääkseen. Alueen riista, kuten soopelit, hirvet ja oravat, on ollut monikäyttöistä turkiskauppatavarana, tarvekalujen raaka-aineena tai ruokana.

Hauholla talot sijaitsevat yleensä metsän laidassa, jolloin puun käyttö on ollut helppoa. Hauholaisia on aikoinaan moitittu puun tuhlailevasta käytöstä, mutta metsä kasvaa täällä poikkeuksellisen hyvin. Retkipolun varrella näkee, mitä eri vaiheita uudistamisesta hakkuuseen kuuluu talousmetsän hoitoon.

Retkellä kuljetaan vaihtelevassa maastossa, jossa nähdään erilaisten metsän eläinten, lintujen ja kasvien elämää. Lähimetsän sadat linnunpöntöt ovat antaneet suojan niin puukiipijälle kuin varpuspöllöllekin.

 

Opastetun metsäretken, Metsäkylvyn, hinta on 80 €/hlö. Retken kesto on toiveiden mukaan 1-2 tuntia.

 

Metsäretken voi kruunata savusaunan löylyillä ja pulahduksella kirkasvetiseen Iso Roineveteen. Saunomisen jälkeen on mukava syödä vielä päivällinen ja jäädä yöpymään Ilorantaan. Saunomisen, majoituksen sekä päivällisen ja aamiaisen hinta yhdistettynä opastettuihin metsäkylpyihin on 65-80 €/hlö.

Voimametsä

Ilorannan läheisyydessä on hiljaisuuden voimametsä, jossa voit nauttia luonnon parantavasta vaikutuksesta. Metsässä oleskelu alentaa tutkitusti verenpainetta ja laskee stressihormonitasoja jo muutamissa minuuteissa. Luonnossa oleminen rauhoittaa mieltä ja tasapainottaa kehoa. Kohtaa luonnon kauneus ja saat uusia voimavaroja jaksamiseen ja eheytymiseen.

Metsän parantava voima on parhaimmillaan, kun istahdat kaikessa rauhassa mättäälle, katselet korkeuksiin kurottavia puita, ihmettelet naavaisia kuusenoksia, ihailet sammaleisten kivien kauneutta, kuuntelet luonnon ääniä ja tunnet puun lämmön tai havunoksan hivelyn poskeasi vasten. Mäyränkallion rinteessä eläinten pienet polut kertovat paikallisista asukeista. Jäkäläiset kivet etelärinteellä uhkuvat lämmintä voimaa ja hienoa harmaata sinfoniaa.

 

Voimametsä-retken hinta on 120 € + 10 € /hlö ja sen kesto on n. 2 tuntia toiveiden mukaan.

 

Voimametsä-retken voi kruunata savusaunan löylyillä ja pulahduksella kirkasvetiseen Iso Roineveteen. Saunomisen jälkeen on mukava syödä vielä päivällinen ja jäädä yöpymään Ilorantaan. Saunomisen, majoituksen sekä päivällisen ja aamiaisen hinta yhdistettynä opastettuihin metsäkylpyihin on 65-80 €/hlö.

Puhdas luonto -ohjelma

Koe kanssamme puhdas luonto, maista maankuulua lähiruokaa, ota rapua niskasta ja rentoudu savusaunan pehmeissä löylyissä. Loma Ilorannassa on kokonaisvaltaista hyvinvointia aidossa maalaisympäristössä metsien ja peltojen keskellä, puhdasvetisen Iso-Roineen rannalla. Upea luonto, maaseudun rauha, sen hiljaisuus sekä metsän parantava voima ovat olennainen osa luontolomaa.

 

Tutustu perinteiseen suomalaiseen maalaiselämään, suomalaisiin tapoihin ja kulttuuriin. Maistele puhtaita, aitoja makuja luonnon ääressä ja osallistu itse ruoan pyytämiseen sekä valmistukseen. Nauti raikkaasta ulkoilmasta ja koe unohtumattomia elämyksiä.

Tulopäivä: Kuljetus / Lounas ja majoittuminen / Tervetuloa taloon, opastettu kävelyretki ja tutustuminen Ilorantaan / Saunahetki. Suomalaiseen saunakulttuuriin tutustumista, luontosuhteen vahvistamista, yrttien keruuta, jalkakylpyjen valmistamista, vihtomisen opastamista ja kokeilua, suomalaisia pesuaineita sekä vartalokuorintaa kansanperinteen konstein. / Tuulastus. Kalastuslaji, jota harrastetaan yleisesti pimeinä syysöinä. Tuulastaminen tapahtuu Ilorannan lautalla, jossa tuulastaja seisoo lautan nokassa ja koettaa iskeä tehokkaalla lampulla valaistulla alueella näkyviä kaloja pitkävartisella atraimella. Tuulastus onnistuu vain tyynenä, pimeänä syysiltana. Vaihtoehtona tuulastukselle on jooga, lempeä iltavenyttely tai rentoutuminen.

 

2. päivä: ”Vesi kielellä vesille” – opastettu kalastusretki Iso-Roineen puhtailla vesillä, Ilorannan omalla lautalla. Saaliin käsittely, perkaus ja valmistaminen ruoaksi yhdessä. Iso-Roineen haukea, kuhaa, ahvenia, muikkuja ja rapukautena myös rapuja maistellaan rantalaavun lounaalla. / Aistipolulla kävellään metsässä ja koetaan suomalaista metsää kaikilla aisteilla. Lähtökohtana mindfulness eli tietoinen läsnäolo. / Opastettu sauvakävely hämäläisillä kylä- ja metsäteillä. / Savusauna ja uiminen. Koko päivän lämmitetyn savusaunan pehmeät löylyt ja pulahtaminen järveen ovat suomalaisia kokemuksia parhaimmillaan. / Pimeäretki lähimetsään. Metsän täydellisessä pimeydessä aistii tuoksut ja kuulee metsän äänet ilman muita ääniä – menninkäinen voi milloin tahansa kurkistaa jykevän kuusen alta… / Kesäyön valo tai talvisen metsän täydellinen pimeys on kokemus, jonka muistaa pitkään!

 

3. päivä: Opastettu metsäretki: hämäläisen metsän aarteita. Ilorannan luontopolku kulkee Mäyränkallion kautta suon laitaa Kotivuoren kalliolle ja pähkinälehdon kautta vanhalle laavulle. Polun tarinat eläimistä, puista ja metsän ekologiasta avaavat metsän käsin kosketeltavaksi. / Lounaana metsälaavulla nuotion ääressä metsäsienikeittoa mallasleivän täytteenä. Nuotiokahvit itse paistetun tikkupullan kanssa kruunaavat upean retken. / Sormet jauhoissa, lämmin leipä kainalossa: Ilorannan leipä leivotaan ikivanhaan juureen metsäpensasrukiilla alustetusta taikinasta. Jokainen voi leipoa ikioman leipänsä, jonka saa sitten mukaansa lähtöpäivänä vastapaistettuna ja hivelevän tuoksuisena.

 

4. päivä: Aamiainen / Kiitos vierailustanne ja tervetuloa uudestaan / Kuljetus lentokentälle

Kalastus ja ravustus

Rukkoilan kylä on aikanaan syntynyt kalastuksen myötä nykyiselle paikalleen. Kalastuskulttuuri elää voimakkaasti vielä tänäkin päivänä Ilorannassa. Sen huomaa Ilorannan herkkupöydistä, joissa kala on yhä merkittävässä osassa ravintona.

 

Puhtaan ja kirkkaan Iso Roineveden rannalla Ilorannassa on helppoa tutustua kalastuksen saloihin. ”Pienet kalavaleet” on Kalatalousliiton ja MEK:in palkitsema Ilorannan kalastusohjelma, johon voi ottaa osaa 15-30 oppilasta kerrallaan. Ohjelma on tehokas opetuspaketti kalastuksesta, vesillä liikkumisesta ja kalastusvälineistä. Siihen kuuluu kalastaminen lautalla kalastajan opastuksella. Syksyn erikoisuutena on ravustusohjelma.

Ravustusaika Suomessa on 21.7-31.10. Rapuretki alkaa ruokailulla Ilorannan päärakennuksessa, jossa nautitaan oman keittiön herkkuja, hämäläistä lähiruokaa. Sen jälkeen Ilorannan lautta kulkee Iso-Roineella rapumerralta toiselle. Retken aikana nostetaan rapumerrat, otetaan saalis talteen, laitetaan uudet syötit ja heitetään merrat takaisin.

 

Saaliin määrä vaihtelee, mutta aina luvassa on yhtä herkullisia, puhtaassa vedessä kasvaneita täplärapuja. Retken aikana pidetään rapukoulua, jossa kerrotaan ravuista ja niiden elintavoista sekä opastetaan valmiiden rapujen syönnissä. Kun kaikki merrat on koottu, maistellaan aikaisempien päivien saalista eli valmiiksi keitettyjä punakylkisiä rapuja. Ravustusretken jälkeen päätetään päivä nuotiokahvilla tai vastapaistetuilla letuilla.

 

Rapuretken kesto on n. 2,5 tuntia. Varustus on sään mukainen ulkoiluvarustus. Retkessä on säävaraus, joka tarkoittaa kovaa tuulta, sillä sateellakin katetulla lautalla voi ravustaa mukavasti.

 

Talven ohjelma sisältää pilkkimistä, katiskakalastusta ja iltaöisen madepilkin Iso Roineveden jäällä.

Ruisleipää ja kalaretkiä

Sukella menneeseen ruokakulttuuriin. Maatalon perinteet, kuten kalastus, lähiruoka ja luonnon antimet, ovat edelleen osa Ilorannan herkkupöytää. Isomummon aikaiset reseptit ja itse leivotun ruisleivän kymmeniä vuosia vanha juuri ovat innoittaneet Ruisleipää ja kalaretkiä –ohjelmaan. Pääset itse leipomaan ruisleivän ja valmistamaan hämäläistä kotijuustoa. Voit kokea kala- ja rapupyydyksiä sekä omin käsin perata ja paistaa saaliin.

Ohjelman kautta pyyntimenetelmät ja luonnon kestävä kehitys tulevat tutuiksi. Ruoan tuoksu ja maku vie kielen mennessään. Entisajan tavat ovat helposti kuviteltavissa, kun upotat sormesi taikinaan ja leivot leipää tarinoita kuunnellen. Tuore uunista otettu ruisleipä maistuu ja tuoksuu koko kotimatkan.

Ohjelma:

1.Rukiin tarina

Ruisleipä leivotaan vuosikymmeniä vanhaan juureen. Jokainen osallistuja leipoo itselleen oman leivän, jonka saa lämpimänä ja tuoksuvana tuliaisena mukaansa Ilorannasta lähtiessään.

 

2. Hämäläisen juuston valmistus
Valmistetaan perinteistä hämäläistä juustoa. Valmis juusto laitetaan muottiin valumaan. Lopuksi juusto paistetaan nautittavaksi aterialla.

 

3. Vesi kielellä vesille
Kalastusretkelle lähdetään kalastuslautalla, talvisin mennään pilkkimään potkukelkoin tai kävellen. Saaliiksi saadaan pääasiassa ahvenia, lahnoja, särkiä ja haukia, mutta myös järvitaimen voi tarttua koukkuun. Katiskoiden nosto, rysän kokeminen ja verkkokalastuksen seuraaminen ovat mielenkiintoisia kokemuksia. Mato-ongella tai talvisella pilkillä ahvenet ovat innokkaita tarttumaan syöttiin ja mateita löytyy varsinkin talvella katiskoista. Retken jälkeen saaliskalat perataan opastetusti, fileoidaan ja valmistetaan ruoaksi rantapaviljongissa.

Rapukauden aikana 21.7-31.10 erikoisohjelmana on ravustusretki lautalla, rapukoulu sekä rapujen maistaminen. Loka-marraskuussa myös tuulastetaan. Tuulastus on kalastuslaji, jota harrastetaan yleisesti pimeinä syysöinä. Tuulastaminen tapahtuu Ilorannan lautalla, jossa tuulastaja seisoo lautan nokassa ja koettaa iskeä tehokkaalla lampulla valaistulla alueella näkyviä kaloja pitkävartisella atraimella. Tuulastus onnistuu vain tyynenä, pimeänä syysiltana.

 

4. Ruokailu
Lopuksi ruokaillaan Iso Roineveden kuhakeittoa, tuoretta ruisleipää ja vastapaistettua kotijuustoa

Ohjelman hinta on 300€ + 30 €/hlö. Ruisleipää ja kalaretkiä ohjelma on saatavilla vuoden ympäri, sillä kalastustapa tarkentuu aina vuodenajan mukaan. Ohjelman kesto on 4-5 tuntia. Maksimihenkilömäärä on 30.

Ohjelman voi kruunata savusaunan löylyillä ja pulahduksella kirkasvetiseen Iso Roineveteen. Saunomisen jälkeen on mukava jäädä yöpymään Ilorantaan ja aamulla syödä vielä maukas aamiainen tuoreiden piirakoiden kera. Ruisleipää ja kalaretkiä-ohjelma yhdistettynä saunomiseen, yöpymiseen ja aamiaiseen on 65 €/hlö, Omenatarhan hotellitasoisissa huoneissa 80 €/hlö.

Riihi-illallinen

Ilorannan pihapiirin vanhimmat rakennukset ovat ajalta, jolloin Rukkoilan kylä eli kalastuksesta ja ravustuksesta. Vanhan riihen mustuneet hirret ovat parisataa vuotta seuranneet talon asukkaiden elämänmenoa. Riihenpuinti on entistä aikaa, mutta vanhan riihen tunnelma on yhä edelleen käsin kosketeltavissa.

 

Riihi-illallinen Ilorannassa on juhlallinen ja ylellinen yhteinen hetki. Riihipihasta pujahdetaan sisään menneeseen maailmaan, jossa tuoksuva ruoka kutsuu vieraat astumaan korkean kurkihirren alle. Lempeästi valaisevat lyhdyt seinillä ja korkeat kyntteliköt pitkillä pöydillä luovat ainutlaatuisen tunnelman, jossa illanvietto ja ruokanautinto voi alkaa.

Esimerkki Riihi-illallisen menusta

 

Rantamäen Lipstikkasoppaa
***
Savuhaukileivät / Paistettua Iso-Roineen kalaa / Savusärkeä / Graavisilakoita / Riistapatee / Kesänmaun palvi ja kotisinappi
***
Ylikypsä riihipaisti / Kaalikääryleet / Sienimuhennos / Uunijuurekset / Perunat
***
Riihenpölyinen suklaakakku / Kahvi ja tee
***
Kotikalja, vesi ja leivät koko aterian ajan.

Illallisen kesto on 1,5 – 2 tuntia vieraiden aikataulun mukaan. Riihi-illallisen jälkeen on mahdollista jäädä Ilorantaan yöpymään, joko Omenatarhan hotellitasoisiin huoneisiin tai persoonallisiin vanhan maatilan huoneisiin. Myös saunominen puulämmitteisessä rantasaunassa tai savusaunassa on mahdollista yhdistää Riihi-illalliseen.
Riihi-illallisen hinta on 500 €/ryhmä + 35 €/hlö.
Yöpymisen ja aamiaisen hinta liitettynä riihi-illalliseen on lisäksi on 45 €-55 €/hlö.

Ilorannan elämää

Ilorannassa voit kokea maatilan elämää ja ”Rukiin tarinan” leipomalla itse oman ruisleivän, jonka maku tulee Ilorannan vuosikymmeniä vanhasta taikinajuuresta. Ruisleipätaikina alustetaan metsäpensasrukiilla ja paistetaan uunissa lämpimän tuoksuvaksi. Itse leivotun tuoreen ruisleivän saat lähtöpäivänä mukaasi kotiin maistuvaksi tuliaiseksi.

Tilan elämään voit tutustua myös ”Lampaasta langaksi”-ohjelmassa, jossa saat kokeilla lampaan keritsemistä, karstaamista ja kehräämistä. ”Villanpehmeässä hetkessä” puolestaan mennään astetta pidemmälle, jossa lampaanvillan karstaamisen ja kehräämisen jälkeen jokainen saa kokeilla myös villan huovuttamista.

 

Mennyttä aikaa voit aistia Ilorannan rantamäellä. Rautakauden aikaisessa kylässä pääset työnäytösten kautta tutustumaan ”Rautakauden elämään”. Lisää tunnelmaa luo paikan päällä paistettu rosvopaisti, jonka syöminen kruunaa elämyksen.

Sisäliikunta ja rentoutus

Iloranta tarjoaa puitteet myös sisäliikunnalle. Erilaiset lihaskuntoharjoitukset, kuten maalaiscrossfit, ”Hallittua voimaa”-harjoitus, kuntosaliohjaukset sekä ”Leikkipaikka-circuit” ja ”Riihitreeni” personal trainerin ohjaamana onnistuvat loistavasti, vaikka keli ulkosalla olisi huonompikin. Seinä- tai korikiipeilyssä voit haastaa itsesi.

Hien saa pintaan myös erilaisilla ryhmäliikuntatunneilla kahvakuulatunneista Zumbaan, Rock pumppiin, Flow tonicaan tai Lavis-kuntotansiin, jotka voidaan järjestää ammattilaisen ohjaamana Omenatarhan alakerran monitoimitilassa.

 

Ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin kuuluu olennaisesti itsestään ja kehostaan huolehtiminen palautumisen kautta. Palautuminen on hyvää oloa ja aikaa itselle. Ilorannassa on mahdollisuus joogatunteihin tai rentouttaviin venyttelyhetkiin.

 

Pääset toivomuksesta hemmottelemaan itseäsi myös henkilökohtaisilla hoidoilla. Valikoimasta löytyy hierontaa, aroma-, magneetti- tai vyöhyketerapiaa sekä kasvo-, käsi- ja jalkahoitoja ammattilaisen lempeissä käsissä. Mielen ja kehon rentoutumisen sekä hyvän olon kruunaavat Iso Roineveden virkistävät aallot sekä Ilorannan monipuoliset ja hellivät saunat: savusauna, turvesauna, puulämmitteinen rantasauna ja infrapunasauna.

Ilocamp - Iloinen treenileiri

lloCamp on kaksi päivää ohjattua treeniä inspiroivassa maalaisympäristössä. Leiri järjestetään aina mahdollisuuksien mukaan ulkona. IloCamp on Ilorannan oma toiminnallinen kuntoiluohjelma, joka sopii aktiivikuntoilijasta kilpatason Crossfit-harrastajaan asti, sillä treenit voi tehdä oman kuntotason mukaan. IloCamp on uusia ideoita liikkumiseen, kovaa treeniä ja hikisiä treenikavereita. Lisätehoa harjoitteluun tuo joukkuekisa.

 

Treenileirillä käytetään harjoitteluvälineinä vanhan maalaistalon tarjoamia välineitä, kuten maitotonkkia, rekiä, pölkkyjä, traktorin renkaita ja lekoja. Harjoittelupaikkoina Ilorannassa toimivat mm. vanha riihi, vehnäpelto ja hiekkaranta.

 

Päivät kruunaa treenaajille sopiva maukas lähiruoka sekä täydellinen rentoutuminen savusaunan löylyssä.

Ohjelma:
4 lihaskuntoharjoitusta ja 2 lihashuoltotuntia liikunta-alan ammattilaisen ohjaamina / 2 vuorokauden täysihoidon välipaloineen – ravinteikasta ja maukasta lähiruokaa hämäläisistä metsistä, pelloilta ja järvistä / 2 vuorokauden majoituksen kahden hengen huoneessa / saunomisen ja uimisen / pelikenttien ja kuntosalin vapaan käytön / välineet ja tilat ovat käytössä myös ohjatun ohjelman ulkopuolella

 

Osallistujamäärä: 18-40 henkilöä. Hinta: 180-215 €/hlö, majoitus mukavuuksin varustetuissa huoneissa, mökeissä tai hotellitasoisessa Omenatarhassa.

 

Treenileirejä järjestetään ympäri vuoden. Sisältö tarkentuu aina vuodenajan mukaan. Leirin yhdeksi treeniksi on mahdollista tilata urheilun todellisen ammattilaisen vetämä erikoistreeni halutun teeman mukaisesti. Vaihtoehtoina mm. kilpa-aerobicin moninkertainen maailmanmestari Jouni Viitanen, jääkiekkoilija Joonas Rönnberg tai kamppailulajien ja kehonpainoharjoittelun opettaja Timo Leikola, jolla on 2. danin musta vyö Hokutoryu ju-jutsussa.

Päiväunet riippukeinussa

Ilorannan ikiaikainen vanha metsä huojuu kevyesti, metsä suhisee vaimeasti. Linnun laulu korkealla puiden latvois- sa säestää matkaasi päi- välevolle.Vedä keuhkot täyteen raikasta, puhdas- ta ilmaa – puhalla huolet ja murheet ulos!

Puiden välissä heiluu riippumatto, odot- taen nautiskelijaa päiväunille. Elämysohjaa- jamme saattaa sinut omalle riippumatolle, auttaa sinut makuupussin sisään ja peitte- lee sinut päiväunille. Metsän rauhoittava vaikutus, riippumaton hiljainen keinunta ja hiljaisuus tuudittavat sinut virkistäville nokosille.

 

Päiväunien pituus on sinusta itsestäsi kiinni – heräät ja nouset sitten kun itse haluat!

 

Päiväunet voit käydä Ilorannassa nukkumassa niin talvella kuin kesälläkin. Tietenkään emme voi taata, että nukahdat, mutta hetken lepokin virkistää.

 

Riippumaton päälle on sateen sat- tuessa mahdollisuus laittaa sadesuoja ja hyttysverkko. Kesällä makuupussiakaan ei välttämättä tarvita, vaan ohut peitto riittää. Talvella makuupussi suojaa nukkujaa aina -20 asteeseen.

Pimeäretki lähimetsään

Oletko koskaan miettinyt, onko pimeässä oikeasti pimeää? Onko täydellinen pimeys vain sisä- ja katu- valaistuksen aiheuttama illuusio? Pimeys on monelle vierasta – satelliittikuvien perusteella on laskettu, että vain 17 prosenttia maapallon väestöstä näkee asuinpaikaltaan valosaasteettoman tähtitaivaan. Iloranta kuuluu tähän vähemmistöön!

 

Retki alkaa hyvin konkreettisella pimeänäkötestillä. Elämysohjaajamme johdattaa teidät valottomaan tilaan, jossa on erilaisia ja -värisiä esineitä. Silmän hieman tottuessa, alat hahmottamaan pimeyden keskellä asioita. Ohjaaja kertoo ajan kulun ja sen mitä silmässä silloin tapahtuu. Näetkö mitään minuutin jälkeen? Entä viiden minuutin jälkeen? Kun maksimi on saavutettu, syttyy valot. Mitä kaikkea tilassa onkaan ja mitä sinä näit? Koe voidaan toistaa uudeleen nyt kun tiedät mitä katsoa – näetkö nyt paremmin tai nopeammin?

Ryhmä siirtyy tilasta raikkaaseen, puhtaaseen ulkoilmaan ja on metsäretken vuoro. Elämysohjaaja johdattaa teidät metsään, jossa jokainen vuorollaan saa kävellä pienen matkan ihan yksin täysin pimeässä. Pimeässä metsässä muutkin aistit herkistyvät, suuntavaisto kertoo sinulle pimeässäkin mihin suuntaan sinun tulisi kulkea. Kuuloaisti herkistyy, rasahdukset, joita päivällä ei kuulu kuulostavat nyt rysähdyksiltä. Laavulta leijailevan savun tuoksukin tuntuu voimakkaampana.Tuntoaistisi herkistyy myös, kuulostele miltä tuuli tuntuu kasvoillasi tai mahdollisesti jopa kostea sade. Pimeydessä nautitaan myös opastetusti hetki hiljaisuudesta, pysähdytään ja kuunnellaan mitä kuulemme.

 

Retki päättyy laavulle, jossa nuotion loisteessa nautiskellaan nokipannukahvit ja tikkupullat, sekä jaetaan kokemuksia ja tarinoita pimeydestä ja hiljaisuudesta.

 

Retki kestää kaikkineen n. 11⁄2tuntia riippuen ryhmän koosta.

 

Pimeäohjelma on kokonaisuutena turvallinen. Käveltävä metsäreitti (n. 1 km) on helppokulkuinen ja eksymisen mahdollisuutta ei ole. Metsissämme ei ole vaarallisia petoelämiä. Pukeudu sään mukaisiin varusteisiin.

 

Pimeässä retkeily tarjoaa kuitenkin upeita elämyksiä ja kehittää myös mielenhallintaa, sillä suurin osa pimeän möröistä asuu sinun omassa päässäsi.Tule Ilorannan retkelle pimeään ja haasta aistisi!

 

Retkeen on mahdollisuus yhdistää majoitus miljardin tähden hotellissa – riippumatossa!

Iloranta on hyvä paikka